środa, 19 lutego 2014

Spaghetti Al Nero di Seppia [Wenecja, Włochy]


Makaron zabarwiony atramentem ośmiornic bądź mątw - Spaghetti Al Nero di Seppia. Podobno jeden z najlepszych serwuje Trattoria alla Rivetta - Salizzada San Provolo, Wenecja. [mapa poniżej]

Spaghetti Al Nero di Seppia

Sepia to barwnik otrzymywany z mątwy. Jest substancją, która służy nie tylko do wyrobu artykułów malarskich, ale także do barwienia potraw. Główne elementy sepii to melanina i śluz, a także tyrozynaza, dopamina i L-DOPA oraz małe ilości aminokwasów, tauryny, kwasu asparaginowego, kwasu glutaminowego, alaniny i lizyny. Ciemny kolor jest zasługą melaniny. Każdy gatunek głowonogów produkuje atrament nieco innej barwy - ośmiornice czarny tusz, kałamarnice i kalmary ciemnoniebieski, a mątwa - brązowy (sepia właśnie).
W przeszłości był on używany jako atrament, a dziś jest używany głównie w kuchni - jako przyprawa do dań makaronowych, zwłaszcza w kuchni sycylijskiej, weneckiej i toskańskiej z risotto z atramentem kałamarnicy na czele. Popularny jest też w Katalonii (Arros Negro) oraz w Chorwacji.

Spaghetti Al Nero di Seppia barwi usta na czarno, ale to prawdopodobnie jedyny efekt uboczny makaronu "z atramentem". Na Sycylii popularne jest też Spaghetti alla Chitarra. Wiele blogów kulinarnych z Polski i Włoch podaje przepis na taką potrawę, zatem bez problemu znajdziesz coś dla siebie. Zwykle, aby zrobić ją od podstaw, musisz zdobyć kalmary z nienaruszonymi pęcherzykami z atramentem. Sepia z mątwy jest naturalnie słona, więc należy być ostrożnym, aby nie przesadzić z doprawianiem potraw.

Trattoria alla Rivetta da Lino‎
Castello, 4625, 30122 Wenecja, Włochy
tel. +39 041 528 7302



Obejrzyj koniecznie: Wenecja [przewodnik]

Wenecja

Brak komentarzy: