sobota, 23 stycznia 2010

Liguria (Włochy) - ojczyzna Pesto


Pesto to sos zrobiony z bazylii, orzeszków piniowych, oliwy z oliwek oraz twardego włoskiego sera (Parmezan lub Grana Padano). Rejonem skąd wywodzi się ten zielony sos jest Liguria.

Na Sycylii pesto jest czerwone, gdyż dodają do niego suszone pomidory.

Nasz przepis na pyszne pesto:
- bazylia (300g)
- oliwa z oliwek (150 ml)
- czosnek (1 ząbek)
- sól (do smaku)
- orzeszki piniowe (5 łyżek)
- ser Parmezan (3 łyżki startego sera)
- ser Grana Padano (2 łyżki startego sera)

Do oliwy dodać czosnek, sól, orzeszki - zmiksować. Dokładając stopniowo bazylię miksować dalej. Gdy całość ma jednolitą konsystencję dodać sery. Lekko na koniec zmiksować. Wyśmienite do sałatki Caprese, spaghetti z pomidorami, na kanapki z szynką włoską itp.

Podobno zamiast orzeszków piniowych można dodać orzeszki macadamia, ale to już podróbka oryginału :)

Ciekawe jak smakuje prawdziwe pesto na miejscu? Ktoś był w Ligurii?

Zdjęcie z regionu Liguria (miasto Vernazza):

Liguria Vernazza pesto


Autor zdjęcia: Charles van Dijk, 22 lipca 2008.

Zobacz też: Kuchnia włoska

Brak komentarzy: