niedziela, 4 listopada 2007

Czeski tort karlsbadzki


ciasto:
9 jajek, 23 dkg cukru pudru, wanilia, 18 dkg mąki
krem:
budyń czekoladowy, pół litra mleka, kostka masła, 12 dkg stopionej czekolady
karmel:
łyżeczka masła, 15 dkg cukru, łyżeczka soku z cytryny

Utrzeć żółtka, 8 łyżeczek cukru pudru i wanilię.
Dodać pianę z białek i reszty cukru oraz mąkę.
Porcjami smarować na wyłożonym papierem dnie tortownicy.
Upiec kolejny 6 placków w temperaturze 225 st. C.
Ugotować budyń na mleku, ostudzić, utrzeć z masłem, dodając czekoladę.
Masą przełożyć 5 krążków ciasta, resztą posmarować wierzch i boki tortu.
Skarmelizować cukier z masłem i sokiem z cytryny, polać ostatni biszkopt i pokroić na porcje.
Ułożyć na wierzchu tortu.
Ciasto wstawić do lodówki.

Bo podróżowanie może być nie tylko "fizyczne" - ale i duchowe :)

Brak komentarzy: