sobota, 16 lutego 2008

Becherovka - likier z Czech


BecherówkaNie ma to jak tworzenie przewodnika po Pradze, popijając drinka z czeskim likierem ziołowym - Becherovką:)

Historia tegoż trunku sięga 1807 roku. Jest produkowany w Karlovych Varach.
Przepis na niezwykłą Becherovke wymyślił pewien doktor Frobrig, pracujący w aptece innego uczonego - doktora Josefa Bechera.
Wtedy to specyfik medyczny sprzedawany był jako krople żołądkowe i nazywano go trzynastym (obok dwunastu) źródłem karlowskiej okowity.

Do produkcji Becherovki używa się ręcznie robionych beczek dębowych, które służą jednorazowo do przechowywania jakże cennego likieru. Zioła do produkcji przez co najmniej tydzień namacza się w alkoholu. Gotowy likier ziołowy zawiera 38% alkoholu.

Becherovka doczekała się swojego muzeum w Karlovych Varach. Oto adres tego muzeum: T.G. Masaryka 57, 360 76 Karlovy Vary. Otwarte w każdy dzień od 9 do 17.

Podaję przepis na pysznego drina, który znalazłem na stronie Becherovki:
4 części Becherovki, 15 części soku porzeczkowego, 5 części toniku.
Dobrze jest wcisnąć trochę soku z cytryny. Oczywiście podajemy z kostkami lodu.

"Becherovka je příjemný požitek, ať už v deset ráno nebo pozdě večer" - Miloš Zeman

Brak komentarzy: