![Muzeum Sztuki i Techniki Manggha w Krakowie Ikebana](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgXUaIAb-9_0rCfPjO_Vwisr9hq7h8us255B-CMRzXMkUPsLo6uAAA7MXPgaLYdXnXhBL0ao3MxQA8tnaOWPvm1_Ed8TUQzXeUV5MwQ2PiuLxUB1nJAGz9rDE4ciIwKeALtjXZes_kAMjM/s400/ikebana06.jpg)
W Muzeum Sztuki i Techniki Manggha w Krakowie byłem na pokazie tworzenia ikebany.
Ikebany nigdy nie układamy na środku naczynia. Najwyższy kwiat (shin) ma długość sumy wysokości wazonu i jego szerokości. Drugi poziom (soe) to 3/4 shin, a trzeci (hikae) to 3/4 soe. Patrząc na nie z góry musimy widzieć trójkąt.
W szkole Sogetsu używa się dwóch typów naczyń do tworzenia ikebany: wysokie (heika) i niskie (moribana).
Kenzan to specjalny stojak z kolcami, na które nabija się kompozycję.
Zobacz też: Ikebana na zimę
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz