środa, 12 marca 2014

Makaroniki Laduree Macaroons [Paryż, Francja]


Małe okrągłe ciasta, chrupiące z zewnątrz, delikatne i miękkie wewnątrz. Codziennie rano są przygotowywane w zakładach Ladurée [Paryż, Francja]. Co sezon tworzony jest nowy smak.

Paryż Laduree

Historia Ladurée macaron zaczyna się w XX wieku. Pierre Desfontaines wymyślił sposób na łączenie dwóch ciastek ganaszem, wypełniającym przestrzeń między nimi. Do dziś przepis nie zmienił się.

Makaroniki, jak je nazywamy w Polsce, to słodkie ciastka z białek jaj, cukru pudru i mielonych migdałów. Można również spotkać makaroniki z masłem, śmietaną, mąką, kakao i czekoladą, drożdżami, miodem, a także przyprawami i bakaliami. Dodaje się też migdały i różnego rodzaju orzechy i ziarna. Temperatura pieczenia jest niska. Bywają zarówno kruche i chrupiące, jak i miękkie - takie jak marcepan. Do dekoracji można użyć cukru pudru, lukru lub innej polewy. W Polsce mało znane, a za granicą rozchwytywane, zwłaszcza we Francji i we Włoszech.


Laduree Paryż

Brak komentarzy: