wtorek, 22 kwietnia 2014

Pintxos w Bilbao [Kraj Basków, Hiszpania]


Jeżeli zaliczasz się do miłośników małych, wytwornych dań, które w Hiszpanii nazywają się tapas, a w Kraju Basków zazwyczaj pintxos (pinchos), to dołącz do grona txikiteros - tapas-crawlerów. Smakosze odbijający od baru do baru znajdują swój raj w dzielnicy "siedmiu ulic" - Las Siete Calles w Bilbao.

Kuchnia Kraju Basków to oczywiście nie tylko pintxos (czytaj: pińczos) - uchodzi za jedną z ciekawszych, a kucharze stąd - za jednych z najlepszych w Hiszpanii. Powszechną jednak sławę zyskała z tapas, które nazywają się tu inaczej. Pintxos mogą być proste albo małymi arcydziełami sztuki:



Zazwyczaj panuje samoobsługa, a za obsługę kelnera trzeba płacić dodatkowo. Zwykle w lokalu jest mnóstwo ludzi. Hiszpanie mają jednak niezwykłą moc zapamiętywania kto i co zamówił, dzięki czemu zawsze wystawiają prawidłowy rachunek. Nadal nie wiem, jak to możliwe :)







Tak wygląda przykładowy zestaw do spożycia. I niech nie zmylą Was walające się po podłodze serwetki i wykałaczki. Im jest ich więcej - tym smaczniejsza kuchnia (przynajmniej tak się mówi).



Jedną z moich ulubionych przekąsek są zielone papryczki z solą - Pimientos del Padron:



A na deser coś też typowego dla Hiszpanii - churros, czyli w smaku coś jak pączki, ale w formie zupełnie innej:



Żeby kalorii przypadkiem nie było za mało, macza się je w czekoladzie.

Zdjęcia: Dorota

Mapa starego miasta w Bilbao

Dystrykt Siedmiu Ulic w Bilbao to nazwa na starówkę (Casco Viejo po hiszpańsku, a po baskijsku Zazpikaleak lub Alde Zaharra).


Hotele w Bilbao - kliknij i znajdź tani nocleg dla siebie:




Zobacz również w tym temacie:

Muzeum Guggenheima w Bilbao

Bilbao Guggenheim

Brak komentarzy: